Fase I

Wekelijkse capaciteit

Geselecteerde grootouder bedrijven voorzien de broederij van 400.000 eieren per week. Eenmaal gelost, worden de eieren in een geconditioneerde ruimte opgeslagen. De temperatuur is precies 18 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 55 procent. Op deze temperatuur wordt de groei van het embryo tijdelijk stopgezet. Met name wanneer de eieren meerdere dagen opgeslagen worden is het van belang dat de luchtvochtigheid hoog genoeg is. Op deze wijze wordt overma­tig vochtverlies van de broedeieren voorkomen. Na deze periode worden de eieren verplaatst naar de ontsmettingskamer waar alles wordt gedesinfecteerd.

Fase II

Voorverwarmen

Zodra het ontsmetten is voltooid worden de eieren overgeschoven in speciale voorbroedkarren. Dit is een volledig geautomatiseerd proces. Om te voorkomen dat de eieren te snel worden opgewarmd wordt de temperatuur voorzichtig verhoogd van 18 graden naar 26 graden verspreid over acht uur. Wanneer de eieren te snel warm worden gaan ze zweten. Zweten is de vorming van condens op het ei, wat bacteriën en schimmels die op de schaal zitten de kans geeft zich te vermeerderen en door de schaal heen te dringen. Dit kan een gevaarlijke bron van bacteriën zijn.

Fase III

Voorbroeden

Het voorbroeden van een bevruchte kiem naar een embryo duurt precies 18 dagen. Onze broederij beschikt over twee voorbroedlokalen die elk worden aangestuurd door een apart klimaatbeheersingssysteem. Zo wordt kruisbesmetting voorkomen. Elke ruimte heeft een capaciteit van 50.400 eieren. Tijdens deze periode, is de temperatuur 26 graden en de relatieve vochtigheid 55 procent. Gedurende de 18 dagen wordt het ei ieder uur gekanteld, om er zo voor te zorgen dat het kuiken goed in het midden groeit en om verkleving aan de schaal­vliezen te voorkomen.

Fase IV

Schouwen

Nadat de 18 dagen in de voorbroedmachine voorbij zijn, worden de eieren geschouwd in een apart schouwlokaal. Een volledig geautomatiseerd systeem scheidt de bevruchte eieren van de niet bevruchte eieren. De bevruchte eieren worden overgelegd in uitkomstbakken waarna ze klaar zijn voor de volgende stap: de uitbroedmachine.

Fase V

Uitbroeden

In de uitbroedmachine komen de kuikens in 82 uur uit het ei. Om ook hier kruisbesmetting te voorkomen, heeft de broederij verschillende uitkomstlokalen. Een kuiken zal ongeveer een dag voor uitkomst het ei aanpikken. Dit gebeurt omdat het zuurstofverbruik toeneemt en het in het ei steeds benauwder wordt. Zodra de schaal is aangepikt volgt er normaal een rustperiode van een halve dag.

Fase VI

Eendagskuikens

Zodra alle kuikens zijn uitgekomen, worden de hanen van de hennen gescheiden. De sporen van de hanen worden verwijderd om rug beschadigingen bij de hennen tijdens het treden te voorkomen. Preventief kunnen de kuikens worden ingeënt. Na een laatste controle, worden de kuikens geconditioneerd vervoerd naar zowel nationale en internationale klanten.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search